TÜRKİYE'DE İŞ DÜNYASININ GÜMRÜK BİRLİĞİNE BAKIŞI
Avrupa Birliği (AB) ile Türkiye arasında 1996’dan bu yana Gümrük Birliği uygulanmaktadır. AB tek pazarına entegre olmanın sonucu olarak, bugün Türkiye’nin dış ticaretinin yaklaşık yarısı Birlik ülkeleriyle gerçekleşmektedir. Türkiye ile AB arasındaki hazırlık çalışmaları sonucu, gümrük birliğinin işleyişindeki sorunların giderilmesi ve şimdiye kadar sadece sanayi malları ile işlenmiş tarım ürünlerini kapsayan Gümrük Birliği’nin öncelikle hizmetler ile tarım sektörü kapsayacak şekilde genişletilmesi üzerinde mutabakat sağlanmıştır. Ancak taraflar arasında son dönemlerde yaşanan siyasi gerilimler nedeniyle Gümrük Birliği’nin gözden geçirilmesi ve kapsamının genişletilmesine ilişkin müzakereler başlatılamamıştır.
Bu aşamada Türk ekonomisinin dinamizmini oluşturan özel sektörün Gümrük Birliği’ni nasıl değerlendirdiğini ölçmeye yönelik bu bilimsel anket çalışmasında kimlik bilgileriniz kesinlikle talep edilmemektedir. Ayrıca verdiğiniz yanıtlar, bireysel değil toplu olarak ele alınacak; genel durumu ortaya koymak için kullanılacaktır. Sonuçların değerlendirildiği bir rapor karar alıcı makamlara ve ilgili Bakanlıklara sunulacaktır.
Aşağıda yer alan soruları eksiksiz olarak yanıtlamanızı rica ediyoruz. Anketimiz yaklaşık 8 dakika sürecektir. Katkınızdan dolayı şimdiden teşekkür ediyoruz.

Sign in to Google to save your progress. Learn more
1-Faaliyet gösterdiğiniz sektör/sektörler
2-Yıllık Net Satış Hasılatı
3-Çalışan personel sayısı
4-Üretiminiz veya faaliyetlerinizde kullanılan  ithal girdi oranı (yaklaşık)
5-Üretiminiz veya faaliyetlerinizde kullanılan AB menşeli girdi oranı (yaklaşık)
6-Ürünlerinizin veya faaliyetlerinizin hedef piyasası
7-İhracat yapıyorsanız, satışlarınızdaki yaklaşık ihracat oranı
8-İhracat yapıyorsanız, en yoğun ihracat yaptığınız ülke veya ülkeler grubunu lütfen sıralayınız.
9-    "Gümrük birliği Türkiye'ye faydalıdır."  Bu görüşe katılıyorsanız EVET, katılmıyorsanız HAYIR, kararsızsanız veya bu konuda fikriniz yoksa KARARSIZ olarak işaretleyiniz.                
10-  "Mevcut koşullarda güncelleme yapılmazsa Gümrük Birliği sonlandırılmalıdır." Bu görüşe katılıyorsanız EVET, katılmıyorsanız HAYIR, kararsızsanız veya bu konuda fikriniz yoksa KARARSIZ olarak işaretleyiniz.
11- "Türkiye her durumda Gümrük Birliği'nden çıkmalıdır." Bu görüşe katılıyorsanız EVET, katılmıyorsanız HAYIR, kararsızsanız veya bu konuda fikriniz yoksa KARARSIZ olarak işaretleyiniz.
12-  "Türkiye AB üyesi olmasa da, Gümrük Birliği'ni devam ettirmelidir." Bu görüşe katılıyorsanız EVET, katılmıyorsanız HAYIR, kararsızsanız veya bu konuda fikriniz yoksa KARARSIZ olarak işaretleyiniz.
13- "Türkiye AB üyesi olamazsa, gümrük birliğini bir serbest ticaret anlaşmasına dönüştürmelidir." Bu görüşe katılıyorsanız EVET, katılmıyorsanız HAYIR, kararsızsanız veya bu konuda fikriniz yoksa KARARSIZ olarak işaretleyiniz.
14-"Türk üreticisi için AB pazarının yerini alabilecek başka bir pazar/birlik yoktur." Bu görüşe katılıyorsanız EVET, katılmıyorsanız HAYIR, kararsızsanız veya bu konuda fikriniz yoksa KARARSIZ olarak işaretleyiniz.
15- "AB üyelik süreci Türkiye'nin yabancı sermaye çekmesini kolaylaştırmaktadır. " Bu görüşe katılıyorsanız EVET, katılmıyorsanız HAYIR, kararsızsanız veya bu konuda fikriniz yoksa KARARSIZ olarak işaretleyiniz.
16- "Gümrük birliği ve AB üyelik süreci Türkiye'de üretim kalitesini artırmıştır." Bu görüşe katılıyorsanız EVET, katılmıyorsanız HAYIR, kararsızsanız veya bu konuda fikriniz yoksa KARARSIZ olarak işaretleyiniz.
17-"Gümrük birliği ve AB üyelik süreci Türkiye'de AR-GE yatırımlarının artmasını sağlamıştır." Bu görüşe katılıyorsanız EVET, katılmıyorsanız HAYIR, kararsızsanız veya bu konuda fikriniz yoksa KARARSIZ olarak işaretleyiniz.
18-"Gümrük birliği olmazsa, kotalar ve vergiler nedeniyle AB pazarında rekabet etmek mümkün olmaz". Bu görüşe katılıyorsanız EVET, katılmıyorsanız HAYIR, kararsızsanız veya bu konuda fikriniz yoksa KARARSIZ olarak işaretleyiniz.
19-"Vize uygulaması sebebiyle AB ülkelerindeki ticari faaliyetlerimiz olumsuz etkileniyor." Bu görüşe katılıyorsanız EVET, katılmıyorsanız HAYIR, kararsızsanız veya bu konuda fikriniz yoksa KARARSIZ olarak işaretleyiniz.
20-"Transit ülkelerin uyguladığı vasıta (TIR, kamyon vs) kotaları sebebiyle ihracat sorunları yaşanıyor." Bu görüşe katılıyorsanız EVET, katılmıyorsanız HAYIR, kararsızsanız veya bu konuda fikriniz yoksa KARARSIZ olarak işaretleyiniz.
21-"AB ülkeleriyle ticarette mağduriyet halinde, hakkımızı arayacak yollar mevcuttur." Bu görüşe katılıyorsanız EVET, katılmıyorsanız HAYIR, kararsızsanız veya bu konuda fikriniz yoksa KARARSIZ olarak işaretleyiniz.
22-"AB'nin üçüncü ülkeler ile yaptığı serbest ticaret anlaşmalarından Türkiye zarar görmektedir." Bu görüşe katılıyorsanız EVET, katılmıyorsanız HAYIR, kararsızsanız veya bu konuda fikriniz yoksa KARARSIZ olarak işaretleyiniz.
23-Türk üreticileri en çok AB ülkelerine ihracat yapmaktadır. Sizce aşağıdaki ülke gruplarından hangisi Türkiye'nin ticaretinde AB'nin önemine benzer bir konuma gelebilir?
Clear selection
Submit
Clear form
This content is neither created nor endorsed by Google. Report Abuse - Terms of Service - Privacy Policy